"Tantermek versenye"

 
SZEPTEMBER
 
OKTÓBER
 
NOVEMBER
 
DECEMBER
 
JANUÁR
 
FEBRUÁR
 
MÁRCIUS
 
ÁPRILIS
 
MÁJUS
 
JÚNIUS
fotoalbum-link-keskeny

tudasbazis-logo

rejtvenyek jatekok gomb
hit-erkolcstan

esemenynaptar

klebelsberg

ofi

oktatas-hu

mende

evencel

ementor

magyarhelyesiras

angol-tanulas

Látogatóink:

Ma 8

Tegnap 16

Összesen 50801

Osztályunk már az elmúlt tanévben elhatározta, hogy sokkal többet és mélyrehatóbban fog tanulni kedvenc őszi gyümölcséről, a szőlőről.

A témahét méltó indítása volt a község által szervezett Szüreti Mulatság, ahol a gyerekek szívesen vonultak együtt a mendei hagyományőrzőkkel.

Az iskolában a tanterem sarkát szüreti tárgyakkal tettük hangulatosabbá. A tanórákon megismerkedtünk a szőlő történetével, a különféle borfajtákkal, bortermelő vidékekkel. Tanultunk a szőlőmunkások fáradságos munkájáról, a borkészítés mesterségéről. Az ének órák a szüreti daloktól voltak hangosak, a rajz órákon pedig az ügyes kezek a szőlőfürtök tarkaságát jelenítették meg.

Egy szép őszi délután felfedeztük a mendei szőlőskerteket, ahol Fabók Mihály (háromszoros/örökös sommelier-bajnok) fogadott minket saját kis szőlőjében és tartott előadást a borkóstolás rejtelmeiről – szigorúan teát szürcsölgetve.

Témahetünk zárásaként - családjaink kíséretében - Monorra kirándultunk, a Strázsa-hegyre. Ott Kugel György a monori borrend lovagja fogadott Bennünket pincészetében. Megnézhettük híres pincéjét, a feldolgozó üzemet, ihattunk mustot. A felnőttek ízletes helyi borokat kóstolhattak. Az „1000 pince szőlészeti és borászati tanösvény” végigjárása után fáradtan, de felejthetetlen élménnyekkel tértünk haza.

Örömmel tölt el, hogy a gyerekek mennyire élvezték a sok újdonságot, s közben észre sem vették, milyen sokat tanultak, gazdagodtak!

 

  Polczer Csabáné