hit-erkolcstan

esemenynaptar

klebelsberg

ofi

oktatas-hu

mende

evencel

ementor

magyarhelyesiras

angol-tanulas

Az épület több szomorú történelmi esemény szimbóluma is. 1944-ben a II. világháború idején több száz embert kínoztak meg a ház pincéjében, 1945-ben pedig itt rendezkedett be a magyar kommunisták politikai rendőrsége.

A múzeum 3 szintes, a harmadik emelet kivételével mindenhol körbenéztünk. Az emeleten minden szoba más-más eseménynek állít emléket sok-sok fotóval, kiállított tárgyakkal és tájékoztató szöveggel. Lifttel lehetett lemenni a pincébe, miközben egy idős bácsi beszélt a hangszóróból arról, amiket itt átélt. A pince vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. Nagyon érdekes volt, de közben nagyon lehangoló is. Olyan eszközök és tárgyak voltak kiállítva, amelyekkel megkínoztak embereket a vallatások során, és sok ember halálát is okozták. Valamint láthattuk a különböző helységeket, elkülönítő zárkákat, a „karcert”, a betegszobákat, az egyetlen fürdőt és illemhelyet.

Nem tudom, hogy valójában mi minden történt a múltban és miért. De azt tudom, hogy az épület elhagyása után elmerültem a gondolataimban.

 

Vadasi Vivien
8.b

terror haza2

koszonto-kep