Iskolai fotóalbumok

hit-erkolcstan

klebelsberg

ofi

oktatas-hu

mende

ementor

magyarhelyesiras

angol-tanulas

Dél körül a népi hagyomány szerint már seprűt kellett volna tenni a vásári árusok alá. Régebben a szokás ugyanis úgy tartotta, ha a vendég sokáig ült valakinél, seprűt helyeztek a széke alá, így adva tudtára, hogy vége az összejövetelnek, ideje elmenni.

Az osztályok ismét rengeteg portékával készültek. A kézzel készített karácsonyi díszektől egészen a már megunt játékokig, könyvekig, dísztárgyakig, roskadoztak a vásárosok asztalai.

Volt itt minden, ami egy vásárban megszokott, zsibongás, alkudozás, leárazás, öröm és persze a megmaradt portékák miatt némi csalódottság is. A vidámság percei igen gyorsan peregtek, végül valóban már csak a seprűk hiányoztak.

 

ny 005 ny 001 koszonto-kep ny 003 ny 004
         
Iskolánk a mendei egyházi iskolák összevonásával 1948-ban alakult, mint hagyományosan nevelő általános iskola. Az idők folyamán többször átalakult, 2014-től viszont újra önálló általános iskolaként fogadja a gyermekeket a község egyetlen általános iskolájaként. 2011/2012-es tanévtől már csak egy épületben zajlik az oktatás, mely a település központi, de mégis védett, biztonságos erdőkkel körülölelt részén helyezkedik el. Intézményünk 1997-ben vette fel Géza fejedelem nevét, akinek uralkodása idején jött létre az első magyar iskola. Nevelő-oktató munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy tanulóink a hazához, a nemzethez, múltunkhoz kötődő, hagyománytisztelő felnőttekké váljanak. Intézményünk specialitása a hon-és népismeret oktatása: önálló tantárgyként tanítjuk valamennyi évfolyamon heti 1 órában, az alsó tagozaton pedig heti 1 testnevelés órában néptánc-oktatás is zajlik. Számos szabadidős tevékenységet, szakkört, sportolási lehetőséget biztosítunk tanulóink számára.
         
ny 009 ny 007 ny 002   ny 010