A Géza Fejedelem Általános Iskola 8. osztályos tanulói izgatottan várták február 4. szombatját, amely napra a felső tagozatos tanulók farsangi bálja volt kitűzve.

 Ezt az eseményt mindig nagy készülődés előzi meg, hiszen a kamasz fiúk, lányok ezen a napon átváltoznak előkelő úrfikká és kisasszonyokká, legalábbis a nyitótánc idejére.
Így volt ez az idén is. Bálintné Marsik Katalin tanárnő, aki 35 évvel ezelőtt határozta el, hogy a farsangi bálra betanítja a végzős diákoknak a palotást, most is megtartotta régi jó szokását, de az idei bált keringő nyitotta meg.

35 év alatt változtak a táncok, palotást, polkát, keringőt, angolkeringőt és latin táncokat is mutattak be a tanulók. A felkészítő tanárok is cserélődtek olyakor, de a legtöbb táncot Bálintné Marsik Katalin tanárnő és Szabó Péter tanár úr, valamint Szabó Péterné tanárnő tanította be. Egy-két alkalommal dr. Baksa Brigitta  és Horinka Anna tanárnők és Mosonyi Ferenc tanár úr is felkészíttette az osztályát.

Végre elérkezett a várva várt szombat. A Szabadidő Központ megtelt a kíváncsi nézőközönséggel, s Kerékgyártóné Maka Erzsébet igazgatónő megnyitója után Sófalvi Szabolcs szintetizátor játékára bevonultak a szemet gyönyörködtető, elegáns, kipirult arcú táncosok. A lányok hófehér tüll ruhában előkelő kisasszonyok voltak és egyenként igazi szépségek is.

A fiúk érezték, hogy a frakkot másként kell viselni, mint a farmert, így a testtartásuk igazodott a számukra szokatlan ruhadarabhoz és nagy eleganciával viselték azt.

A választott zene, az addig nem látott koreográfia és az ifjú táncosok szépsége bizony sok szülő és nagyszülő szemébe könnyeket csalt. Óriási sikere volt a táncnak, amelynek az ismétlése után az alsóbb osztályosok farsangi tréfája következett.

Az alsó tagozatból vendégként a két negyedik osztály mutatta be a Macska duettet és a Kalinkát.

Az ötödik osztály Pintérné Fürt Judit tanárnő vezetésével kedves dalokkal, s a hozzájuk köthető jelmezes alakokkal szórakoztatta a közönséget.

A hatodik osztályban szerepcsere történt. A lányok fiúknak öltözve labdáztak, a fiúk pedig lányoknak álcázva magukat ropták a táncot Mándó Csilla tanárnő felkészítésével.

A 7. a osztály négy lánya modern táncot mutatott be, a 7. b osztályosok Hófehérkéi és törpéi igen-igen megnevették vicces bemondásaikkal a közönséget. Horinka Anna tanárnő volt a felkészítőjük. A technikát most is, mint minden alkalommal Bálint Sándor tanár úr kezelte.

Aki megéhezett vagy megszomjazott a szülők által rögtönzött büfében talált magának sok-sok finomságot.

Azok, akik próbára tették a szerencséjüket, a tombolán nyerhettek értékes ajándékokat.

A farsangi vígasságnak a zárótánc vetett véget, de azt hiszem, hogy a táncoló diákok s a rájuk méltán büszke hozzátartozóik, még sokáig emlékeznek erre a délutánra.

Köszönöm mindenkinek a munkáját, aki emlékezetessé tette ezt a délutánt, főképp Bálintné Marsik Katalin tanárnőnek, aki fáradtságot nem kímélve betanította a nyitótáncot.

dr Csernik Zoltánné
nyugdíjas tanár