Október legszebb hétvégéjén 19 gyermek és 14 szülő túrázott a monori Strázsa-hegyen, ahol megismerkedtek a szüreti hagyományokkal.

A 3 hetet meghaladó projekt – amelynek „Az érik a szőlő, hajlik a vessző…” címet adtuk - egyik nagy eseménye volt az egész napos túra a monori Strázsa-hegyen. Jelenleg a Monori Pincefaluban mintegy 960 pince található összefüggő pincefaluban, amely nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülálló. Az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvény bejárásával megismerkedtünk a pincefalu szépségeivel, és betekintést kaptunk hazánk szőlő és borkészítés hagyományaiba.

A túrát a Bacchus térről kezdtük el, s mintegy 3 óra hosszát barangolva jutottunk el az Orbán tértől nem messze lévő kilátóig. Séta közben a gyerekek tesztlapot töltöttek ki a tanösvény megállóinál, megpihentünk a Kult Pincészetnél, ahol Kugel György, a monori Strázsa Borrend tagja vezetett körbe és mesélte el a szüret fázisait a föld felett (darálás, préselés) és a föld alatt (mustkészítés, palackozás). A kilátó legfelső szintjére csak 3 próba megtétele után lehetett feljutni és élvezni a kilátást a budai hegyekig. A napot szalonnasütéssel, játékkal, focival zártuk.

Polczer Csabáné