Pár órára a gyerekek gyógyító orvossá, sebésszé, nővérkévé válhattak egy remek szerepjáték keretében.

teddy-maci-korhazA Teddy Maci Kórház egy olyan program, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyító tevékenységet a gyermekekkel és ahol a gyerekek plüss játékukat meggyógyítva önmaguk győződhetnek meg arról, hogy ami az orvosnál történik, korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi. November 28-án a SOTE orvostanhallgatói közül négyen eljöttek iskolánkba, hogy erről játékos formában tanítsanak. Az egyetemisták segítségével a tanulók eljátszottak egy orvosi rendelést, ahol a 3. osztály gyerekeinek plüss játékait gyógyították, illetve műtötték meg. Az osztály szinte minden tanulójának plüss „hozzátartozója” beteg volt, de a rendelés végére mindenki gyógyultan távozott! A műtétek után röntgenfelvételeket néztek a „gyerekorvosok” és próbálták kitalálni, melyik emberi csont látható a felvételen.

A 4.a és 4.b osztályos tanulók foglalkozása komolyabb témával kezdődött: az egészséges táplálkozásról, a reggelizés fontosságáról, a vitaminok szerepéről, a személyes higiéniáról beszélgettek velük az orvostanhallgatók. Megismerkedtek a különféle orvosi műszerekkel, amelyek – miután kipróbálhatták őket - már nem is voltak félelmetesek és ijesztőek. Mindenki meghallgatta saját szívverését, pulzust tapintottak, szemvizsgálat történt és legutoljára a reflexvizsgálaton derült a csapat. Ezután következett az igazi munka: sebész lett mindenkiből. Műtősruhát, szájmaszkot vettek fel a gyerekek és kezdődött a „Teddy Maci”-betegek műtéti beavatkozása. A macik belső szerveit az orvostanhallgatók maguk varrták, a gyerekek pedig játszva tanulták meg az elhelyezkedésüket, funkciójukat, betegségüket. Orvosi csipesszel ki-be rakosgatták a szerveket, élesztették-altatták a plüss macikat.

A jókedvű és hangos kacagásokat hallgatva a program elérte célját: a mi tanulóink nem félnek a fehér köpeny látványától!!!