„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

Sebő Ferenc szavai szolgáltak mottóul az idei megyei hon- és népismeret versenyen, ahol az év kijelölt témája a népi gyermekjáték volt. Épp ez a területe az a néphagyománynak, amely a gyerekek számára igazán, a mindennapokban is megélhető.

A három levelező forduló kitöltött feladatlapjai mellé fotókat, hang- és videófelvételeket küldtek a csapatok, s ezek bebizonyították, hogy a népi játékok a mai gyerekek – olykor felnőttek – számára is önfeledt perceket tudnak szerezni.

A megnyitón igazgatónő köszöntőjét követően a 2.a osztály mutatott ízelítőt abból, hogy milyen játékokat tanultak a tanév során a néptánc órákon Szántó Gáborné, Cili néni vezetésével.

A levelező fordulók legjobbjai mérették meg magukat a május 4-én tartott döntőn, ahová egy általuk készített játékszert, valamint egy, az adott játékot bemutató tablót kellett hozniuk. Az idei év különlegessége volt, hogy a hozott anyagból összeállított kiállítást az iskolánk diákjaiból álló zsűri értékelte.

Az idei dobogó első két helyezettje a Nagykőrösi Kossuth Lajos Általános Iskola csapatai lettek, míg a harmadik a Tápiószecsői Széchenyi István Általános Iskola csapata. Eredményükhöz gratulálunk!

Végül köszönet mindazoknak, akik segítettek abban, hogy a csapatok – eredménytől függetlenül – jól érezték magukat a versenyen, és iskolánkból egy kedves élménnyel gazdagodva távoztak.

 

     Koleszár Zsuzsanna
             szervező